Aanpassingen van de bus


De bus moet geschikt zijn voor de aanpassingen in de bus. Maar wat moet er aangepast worden in de bus? Als je een bus koopt, is dit een grote lege ruimte achterin. Er zit wel een vloer in, maar die moet worden aangepast: hierop moeten de passagiersstoelen worden bevestigend. Op deze vloer moeten rolstoelhaken worden gemaakt waardoor de rolstoel vast gezet kan worden tijdens vervoer. Nog andere haken zijn nodig waar je andere hulpmiddelen in vast kan klikken. Aan de achterkant van de bus, moet een elektrische lift komen die de rolstoel in de bus tilt. Het is handig als er achterin verlichting komt en verwarming. De verwarming voorin is niet voldoende om de bus achterin de verwarmen. Een verschoontafel/opklapbedje is noodzakelijk om Tim te verschonen onderweg. Een stopcontact is ook nodig in de toekomst om een elektrische rolstoel op te kunnen laden.

We krijgen advies van de ergotherapeut. Een ergotherapeut heeft o.a. kennis van alle hulpmiddelen en weet precies wat nodig is bij welke beperking. Ook helpt een ergotherapeut bij het op maat instellen van het hulpmiddel. We hebben al met veel verschillende ouders gesproken die al een bus hebben aangeschaft. Dit zijn immers ervaringsdeskundige. Zo hebben we al een aantal bussen van binnen kunnen bekijken, wat een goed beeld geeft van wat er mogelijk is en wat er nodig is.

Gelukkig betaalt de gemeente deze aanpassingen, die al gauw uitkomen op 10.000 á 15.000 euro. De voorwaarde die de gemeente stelt, is dat je minimaal 7 jaar met de bus moet doen.


Lees meer: