Waarom geen tweedehands bus?


De gemeente betaalt de aanpassingen aan de bus. Deze bedragen al gauw 10 á 15.000 euro. De voorwaarde die de gemeente daarom stelt is dat de bus minimaal 7 jaar mee moet gaan. Dus wil je een tweedehands bus, dan moet het een vrij nieuwe bus zijn. Hoe zit het met het onderhoud en de betrouwbaarheid van een tweedehands bus? En zijn er wel busjes te krijgen waarin Tim mee kan en de bus dus geschikt is voor ons als gezin?

Onderhoudskosten
Aan een tweedehands bus heb je veel meer onderhoudskosten dan aan een nieuwe bus. Met een gloednieuwe bus kan je zeker 15 jaar doen. Een tweedehands bus moet van de gemeente minimaal 7 jaar mee gaan. Er moet dus een relatief nieuwe bus komen. Elk jaar tijdens de APK-keuring zal je veel meer aan onderhoudskosten hebben omdat het al een oudere bus betreft. Bij een nieuwe bus heb je de eerste jaren vrijwel geen onderhoud.

Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van een tweedehands bus is veel lager. Met een tweedehands model heb je een grotere kans op pech onderweg. Daar moeten we niet aan denken. Vervangend vervoer is met Tim onmogelijk. De kans dat je vervangend vervoer krijgt of weggesleept kan worden met de mogelijkheid om een rolstoel mee te nemen, is nihil.

Beschikbaarheid
Een van de belangrijkste argumenten is dat we een nieuwe bus geheel naar eigen wens kunnen samenstellen. Bij een tweedehands model moet je hopen dat er iets op je pad komt wat aan onze wensen voldoet en geschikt is voor ons gezin en voor Tim. Vind bijvoorbeeld maar eens een bus met schuifdeuren aan beide kanten van de bus. En dan ook nog met ramen, liefst getinte ramen, op de tweede rij. En dan op de tweede rij passagiersstoelen, maar géén dubbele cabine. We hebben namelijk geen dubbele cabine nodig, maar op de tweede rij twee stoelen die uit elkaar staan, zodat in het midden de rolstoel van Tim geplaatst kan worden. Tim wordt namelijk vanaf achterin de bus met zijn rolstoel naar voren tussen de twee passagiersstoelen gereden. Bestelbusjes hebben meestal één schuifdeur en geen ramen.

Bestelbusjes worden vooral gebruikt in de bouw. Deze vervoeren dan vooral zware materialen. Daar is de vering dan ook op afgesteld. Hoe is het met de vering gesteld bij een tweedehands model?


Lees meer: