Toen Tim 3 jaar was, volgden we Hein, de vader van Tim, een dag. Hein werkt 40 uur in de week. Hij werkt veel dagen thuis. Jessica, de moeder van Tim, heeft bekkeninstabiliteit en zorgt voor de pasgeboren dochter Willemijn. Het tillen van Tim en alle zorg voor hem komt daardoor grotendeels op Hein terecht. Hoe combineer jij je baan met de zorg voor Tim?

Opstaan!
Tim slaapt nog als hij om kwart over 7 uit zijn bed moet komen. Aankleden, naar beneden tillen en in zijn aangepaste stoel zetten. Snel ontbijt maken, en ook nog brood en een fruithapje. De aangepaste zware wandelwagen gaat de auto in, tasje met reserve kleding en slabbers gaat mee en natuurlijk Tim. Om half 9 rijden ze weg. Drie kwartier later zijn ze in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, gelukkig zijn er geen files. Tim heeft een afspraak bij de neonatoloog.

Hij zet net een klein stapje in het loopfietsje waar hij in zit. Wat kan je als vader dan trots zijn

Kijk! Wat doet Tim het goed!
Dan weer terug naar de auto. Hein tilt Tim de auto in, daarna de wandelwagen. Tien minuten later zijn ze bij revalidatiecentrum de Hoogstraat. Weer alles uit de auto halen. Binnen wordt Tim opgehaald om naar de groep te gaan. Aan de grote tafel bij de koffieautomaat, waar meerdere ouders wachten terwijl hun kind in de groep bezig is, probeert Hein te werken. Laptop open en concentratie. De ouders kletsen gezellig aan tafel en het is een interessant onderwerp. Misschien is het ‘achter het raam’ rustiger om te werken. De groepsruimte waar de therapieën plaats vinden heeft, net als bij de tv-serie CSI Miami, een grote spiegel. Aan de achterkant is een donkere kamer waar ouders en behandelaars de kinderen kunnen observeren. Gelukkig is het hier rustiger. Kijk, wat doet Tim het goed! Hij zet net een klein stapje in het loopfietsje informatie-logo-in-een-cirkel_318-9441 waar hij in zit, terwijl de fysiotherapeut hem enthousiast aanmoedigt een stapje te zetten. Wat kan je als vader dan trots zijn. Opnieuw probeert Hein zich op zijn werk te concentreren. Dan komt de maatschappelijk werkster binnen. Hij heeft wekelijks om 11 uur een afspraak met haar. Ze praten over hoe het gaat, met Tim, met hem zelf, waar ze tegen aan lopen en waar ze als gezin mee zitten. Na het gesprek weer terug achter het raam en proberen te werken. De orthopedagoog komt binnen. ‘Wat doet Tim het goed hè?’ zegt ze.

De laptop gaat weer dicht
Om half 1 komt Tim weer uit de groep. De laptop gaat weer dicht. Kort vertelt de groepsleidster hoe het allemaal met Tim is gegaan en hoe enthousiast Tim weer was om te leren. Ondertussen geeft Hein aan Tim een flesje drinken omdat hij erg veel dorst heeft. Vervolgens moet Tim en de wandelwagen weer in de auto worden getild. Drie kwartier later zijn ze thuis. Tim mag even op de grond liggen en zelf spelen. Ondertussen wordt er voor iedereen lunch gemaakt. Na de lunch en een flesje drinken, tilt Hein Tim naar boven naar bed. Veel te laat voor een peuter; het is kwart over twee. Tien voor half drie slaapt hij. De laptop gaat weer open.

Tim slaat met zijn vuistje vrolijk in het water

Kort lontje
Om half 5 wordt Tim wakker. Eenmaal beneden geeft Jessica hem een flesje en een koekje. Tim is nog erg slaperig en heeft een kort lontje. Het was erg veel vandaag. Hein tilt Tim in zijn kinderstoel informatie-logo-in-een-cirkel_318-9441 en rijdt hem naast Jessica die bij de piano zit. Hij slaat erop los en vindt zijn pianospel prachtig. Hein bouwt daarna een stukje treinrails en samen laten ze de Duplo trein rondrijden en stoppen. Het avondeten gaat er goed in; en ook het 5e flesje drinken gaat er met gemak in. Tim moet naar bed, maar wil liever nog langer spelen. Hij is het er niet mee eens. Dan overstrekt hij zich, iets waar hij zelf niks aan kan doen. Het is dan erg zwaar om Tim te tillen, maar Tim moet naar bed en Hein heeft al zijn kracht nodig om Tim goed vast te houden als ze naar boven gaan. Boven in het Opla badje informatie-logo-in-een-cirkel_318-9441 is Tim alles weer vergeten en slaat met zijn vuistje vrolijk in het water. Hein tilt Tim weer uit het badje en brengt hem naar zijn hoog-laag bed informatie-logo-in-een-cirkel_318-9441 om hem daar aan te kleden en tanden te poetsen. Eenmaal beneden ploft Hein op de bank en voelt de moeheid in zijn rug.

Alle ballen hoog houden
De volgende dag weer op pad. Nu naar het ziekenhuis in Woerden, naar de kinderarts. Weer alles in de auto. Gelukkig is dit maar een half uur rijden. Na de afspraak bij de kinderarts gaan ze meteen door naar een andere afdeling waar een foto wordt gemaakt van zijn heupen; het revalidatiecentrum wil de heupontwikkeling van Tim volgen. Wanneer ze weer thuis zijn, lunchen ze samen en gaat Tim vroeg naar bed. Om 3 uur komt Sandra en Tim wordt net wakker. Zij is de begeleider van Tim. Tim is nog moe, maar gelukkig is Sandra er om met Tim te spelen en klikt het heel goed tussen die twee. Hein kan nu even drie uurtjes intensief werken, nu er voor Tim wordt gezorgd. Sandra speelt met Tim. Ze weet Tim zo goed bezig te houden, dat hij vergeet dat hij al een uur in de statafel informatie-logo-in-een-cirkel_318-9441 staat. Om 6 uur gaat Sandra weer weg. Het avondeten is klaar en ze gaan eten, dus hup, Tim weer in zijn stoel tillen. Na het eten gaat Tim naar bed. Het is kwart over zeven. De laptop gaat weer open. Weer een dag voorbij waarin alle ballen moesten worden hoog gehouden.

Ik zie wat hij hier allemaal doet en hoe hij groeit en dat geeft me zoveel positieve energie!

Tim is mijn geheim
Hein vertelt over zijn gesprek gister bij het revalidatiecentrum met de maatschappelijk werkster. Zij vroeg zich af hoe het toch mogelijk is om naast een 40-urige baan, zoveel zorg voor Tim, het op en neer brengen van Tim naar revalidatiecentrum De Hoogstraat, de voorbereidingen van de verbouwing van de garage, genieten van pasgeboren dochter Willemijn en de zorg voor zijn vrouw Jessica, alle ballen hoog te houden? Hein gaf als antwoord: Tim is mijn geheim! Ik zie wat hij hier allemaal doet en hoe hij groeit en dat geeft me zoveel positieve energie!

Een dag geen zorg voor Tim
De volgende dag is een rustige dag voor Tim, er komt niemand voor Tim en hij hoeft ook nergens naar toe. Maar dat geldt niet voor zijn ouders. Als er een dag geen zorg voor Tim is, is dat een zware dag voor hen: de hele dag komt de zorg neer op de schouders van de ouders van Tim. Zou het lukken om vandaag de laptop wat langer open te houden?


Lees meer: