Waarom hebben we een bus nodig?


Kleine kindjes worden groot. Ook kindjes in een rolstoel worden groot. Voor Tim is er een grotere rolstoel nodig. Zijn huidige rolstoel past nog wel in onze auto, de Renault Grand-Scenic. Als we lang googelen, past er ook nog zijn huidige loophulpmiddel bij en óók nog de wandelwagen voor baby Lennard. Met passen en meten past dat in de achterbak. Beide hulpmiddelen zullen dit schooljaar worden vervangen voor een groter model. Dat is een kwestie van aanvragen. Het is een heel traject met veel rompslomp met een hele papierwinkel, wat maanden kost. Maar als we dan eenmaal die grotere rolstoel en loophulpmiddel hebben… past alles niet meer in onze auto.

Tim zijn wereld wordt dan wel heel erg klein.

Een dagje weg zonder zijn loophulpmiddel is geen optie. Het betekent dat Tim die dag alleen maar kan zitten. Hij heeft ook zijn beweging nodig. Een grotere rolstoel én zijn grotere loophulpmiddel passen dan niet meer samen in de auto. Ook zal de grotere rolstoel niet meer in onze achterbak passen. De rolstoel zal dan te hoog zijn. Daarnaast zal de rolstoel te groot en vooral te zwaar zijn om in de auto te tillen. Elke keer als we met Tim ergens heen gaan, moet je de rolstoel in- en uit de auto tillen. Op dit moment zit Tim nog in een speciaal naar-buiten-draaibare-autostoel. Er zal een moment komen dat Tim niet meer in deze autostoel past.

Hierboven zie je hoe het in de auto tillen van Tim op dit moment gaat. Het is een enorme belasting voor de persoon die hem tilt. Bijna altijd is dat Hein die Tim in de auto tilt. Voor mij is het tillen al te zwaar geworden. Incidenteel doe ik het nog wel. Vooral als hij overstrekt is het erg lastig om hem in de autostoel te zetten. Hij houdt zich dan als een plank. Dan is het echt een uitdaging om hem in de autostoel te krijgen. Als Tim overstrekt, vindt hij het niet leuk om in zijn autostoel gedrukt te worden. Het overstrekken zelf vindt hij ook niet leuk, want hij kan daar namelijk zelf niks aan doen. Op de foto’s hierboven is hij gelukkig vrij ontspannen.

Daarnaast is het erin tillen van Tim en zijn hulpmiddelen veel gedoe. Het is helaas niet zoals in een normale situatie: je zet je kinderen in de kinderstoel en je rijdt weg. Het kost ons ook veel tijd. Zo gebeurt het ons wel eens dat we betaald hebben in een parkeergarage en we twijfelen of de slagboom nog open gaat omdat we zolang bezig zijn. Je hebt namelijk maar kort de tijd om eruit te rijden.

We realiseren ons dat het niet lang meer zal duren voordat het zo ver is, dat alles ons te zwaar wordt en alles niet meer in de auto past. Dat betekent dat Tim niet meer met ons mee kan in de auto! Tim zijn wereld wordt dan wel heel erg klein.

In de nieuwe bus kan Tim zittend in zijn rolstoel vervoerd worden: deuren open, met het lifje omhoog en we rijden Tim met zijn rolstoel zo de bus in.


Lees meer: