Gemeente Nieuwkoop past WMO regelgeving aan

Eigen bijdrage is vervallen
We gaan de garage verbouwen om hier een aangepaste slaapkamer en badkamer voor Tim te maken. Deze verbouwing wordt gedeeltelijk betaald door de gemeente, door de afdeling WMO. Maar de regels van de gemeente Nieuwkoop bepaalde dat er voor ons een zeer fikse eigen bijdrage zou zijn.

Je kan deze eigen bijdrage vergelijken met de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering. Hiervoor betaalt iedereen 385 euro per jaar. Dat vindt men al veel. Wij zouden voor de verbouwing van de garage een nog veel hogere eigen bijdrage per maand aan de gemeente moeten gaan betalen. Ik werk niet want ik ben mantelzorger voor Tim en heb bekkeninstabiliteit. Deze dusdanig hoge eigen bijdrage zouden we nooit kunnen betalen. Dus schreef Hein een bezwaarschrift.

Eigen bijdrage vervalt voor iedereen
Onlangs kregen we het positieve nieuws dat het bezwaarschrift is gehonoreerd! De eigen bijdrage is daarmee komen te vervallen! Wat geweldig! Wat zijn we blij! Maar er is nog meer goed nieuws van de gemeente Nieuwkoop: de wethouder heeft op basis van ons bezwaarschrift, zelfs besloten om de eigen bijdrage voor huisaanpassingen voor gezinnen met een kind met een handicap niet alleen voor ons te laten vervallen, maar ook af te schaffen voor alle toekomstige gezinnen, vanaf nu af aan!

Met ons bezwaarschrift hebben we indirect ook andere gezinnen kunnen helpen en dat voelt goed. Hein heeft veel op internet gelezen en zich flink verdiept in het schrijven van een bezwaarschrift. Hein is heel mondig en kan goede brieven schrijven, maar bij hoeveel gezinnen is dat niet het geval? Of is er niet de energie, tijd of de kennis om tegen de eigen bijdrage in beroep te gaan? Dat voelt voor ons erg oneerlijk. Je zou denken dat gezinnen die in dezelfde situatie als wij verkeren, recht op hetzelfde hebben. Daarom zijn we zo blij dat we niet alleen onszelf, maar ook alle gezinnen met een kind met een handicap die een huisaanpassing nodig hebben in de gemeente Nieuwkoop hiermee hebben kunnen helpen. Wauw wat geweldig dat het gelukt is.

Natuurlijk vraag je je af: hebben jullie het geld van de crowdfunding nog nodig? Het antwoord is ja. Want niet alles rondom de verbouwing zal door de gemeente worden vergoed. In de volgende blog meer hierover.

Jumbo sponsoractie
De Jumbo sponsoractie gaat nog maar heel even door. We staan nu op ruim 650 euro. Wat een geweldig bedrag. Dat hadden we nooit gedacht. Tot 30 oktober kan je de bonnetjes op de website van de Jumbo invoeren en dan wordt het eind bedrag bekend gemaakt.

Oma’s van Nieuwkoop
Laatst ontvingen we een donatie op onze bankrekening, met als enige omschrijving: ‘opgehaald door de oma’s van Nieuwkoop’. Ik stel me dat zo voor, ik laat even mijn fantasie de vrije loop, dat een aantal oma’s gezellig gaan kaarten. Een oma las de krant, zag ons project of hoorde erover en was er zo door gegrepen dat ze de andere oma’s erover heeft verteld. De pot die ze de afgelopen periode hebben opgebouwd met kaarten hebben ze gedoneerd aan ons. Dit is maar een verhaal, want we weten, zoals bij de meeste donaties, niet wie deze mensen zijn. Maar hoe geweldig is het dat deze groep vrouwen dit voor ons heeft gedaan. Bedankt oma’s!

Oh ja, Wendy zoekt nog sponsors voor Yoga voor Tim. Sponsoren is leuk, maar mee doen is nog veel leuker. Doe jij mee? Klik hier voor meer info over Yoga voor Tim.

Tot de volgende keer. Volg je ons ook op facebook? Klik bij onze pagina op facebook bovenaan op ‘vind ik leuk’. Dan hou ik je op de hoogte.

Groeten Jessica

2 thoughts on “Gemeente Nieuwkoop past WMO regelgeving aan”

  1. Wat een geweldig nieuws. Wij lopen er als gezin ook tegen aan. Gelukkig (als je mag spreken over ‘geluk’) was onze lift al geïnstalleerd voor de eigen bijdrage werd ingesteld. Maar verbouwen kwam niet bij ons op omdat we ook die eigen bijdrage (welke levenslang loopt) ook niet kunnen betalen. Ben werkelijk zo intens blij voor jullie ?

    1. Hoi Petra,

      Fijn dat het bij jullie nog gelukt is voordat de eigen bijdrage werd ingesteld. In januari 2015 is er heel veel veranderd in de zorg. Maar nu is de eigen bijdrage dus voor gezinnen met kinderen afgeschaft. Wij zijn ook echt super blij! Maar we zijn ook zo gelukkig dat het niet alleen voor ons geldt, maar ook voor anderen!

      Groeten Jessica

Comments are closed.